Мородвиз (Мородвиз) е името на една од најубавите села во Источна Македонија, која лежи во подножјето на планината Плачковица (Плачковица).

Според старите ракописи може да се утврди дека античкиот град Мородвиз се формира доста порано и стана седиште на епископијата. Во времето на бугарските владетели Симеон и Петар, тука беше седиштето на Архиепископот  на Брегалница, кој исто така беше наречен и “Мороздвисски”.

Мородвиската епархија беше доста пространа и ги опфати териториите на Мородвиз, Козјак, Славиште, Злетово, Луковица, Пијанец и Малешево. Главната област се наоѓала долж реката Брегалница, бидејќи била идентификувана како Брегалничка епископија која постоела пред  доаѓањето на Словените во овој регион и се наоѓа во градот Баргала.

Во Теофилак Биографија на мачениците од Тивериопол, кој зборуваше за бугарскиот принц Борис, му нареди на “управникот на Брегалница Таридин да изгради храм во Брегалница и таму да ги остави моштите на мачениците од Тибериополис. Од ова и претпоставката дека треба да се бара периодот дека раниот Мороздвид бил трансформиран во епископски и административен центар.

Таридин го изградил храмот, од кој денес во денешна населба се остатоци од стара црква со купола и сочувани фрески.

Брегалничката епископија немала постојано име, бидејќи на епископското столче немало постојано место. Во времето на принцот Борис се викал Провацка (Овчеполска, Овчеполска), а во времето на Самуил се викало Мороздвишка.

Мороздвид исто така се споменува во 1018, во времето на последниот колапс на империјата на Самоил. Кога византиските војски навлегле во областа на Горна Струма и ги зазеле Перник и 35 други тврдини, градовите и владетелите мирно му се предадоа на царот Василиј II (Василиј II) со цел да ги зачуваат своите привилегии. Тогаш претставниците на Мороздвид, Битола и Љипљан го поздравија царот и му ги дадоа своите градови. Епископатот продолжи со своето постоење до смртта на Василиј II

По XIII век, значењето на Мородови почнало да опаѓа и повторно се споменува во 1515 година кога епископот бил Матеј, роден од Злетово.

Адреса

Нашата адреса:

Morodvis,MK

GPS:

41.8480062819, 22.4157432653

Телефон:

-

Email:

-

Веб:

-